In zonele temperate ale lumii perele sunt printre
cele mai cunoscute fructe de toamna. Homer, faimosul autor al Odiseei,
le numea “darul zeilor” in anul 800 i. Hr., iar noi cei
de astazi, vazand cate lucruri bune inlesnesc pentru organism, nu putem
fi decat de aceeasi parere cu el.
Fiindca este anotimpul acestora, va propunem inainte
de a umple panerele cu fructe, sa cunoastem cateva aspecte petrecute pe
drumul indelungatei lor existente. Native in Asia si Europa, perele au avut o aparitie mult mai tardiva pe continentul american.
Se stie ca odata cu descoperirea “Lumii Noi”,
europenii au pornit o adevarata “cruciada” in zonele stapanite de
autohtoni, actiune care a condus si la raspandirea unor plante sau
alimente cu noi. America a daruit Europei cartoful cel de toate zilele,
iar Europa se pare i-a oferit acesteia in schimb parul. Primul pom a
fost sadit in colonia asezata in golful Massachusetts, prin anul 1620.
Tutunul era deja de mult timp folosit in America iar
colonistii europeni care au ajuns acolo l-au popularizat in Europa. De
acord, veti spune unii dintre dumneavoastra, dar inseamna ca europenii
nu fumau si inainte de acel moment? Ba da, iar dupa cum indica unele
surse fumau chiar frunze de par.
In Europa medievala se credea ca longevitatea si
abundenta copacilor plantati insemna copii puternici in viitor. De
asemenea, atunci cand se nastea un copil, se planta un par pentru
fiecare fata si un mar pentru fiecare baiat.
O istorie mult mai indelungata au avut-o pe
teritoriul Asiei unde, in partile ocupate de China, ele se cultivau cu
mii de ani inainte de Hristos. In cultura traditionala chineza, perele
(numite “li”) constituie un simbol al nemuririi iar distrugerea unui pom
prevesteste moartea tragica sau prematura.
La chinezi, expresia “fen li” are dublu sens,
insemnand pe de-o parte “a imparti o para” dar si “a separa”. Prin
urmare, oamenii superstitiosi nu considera a fi tocmai de bun augur sa
imparta aceeasi para cu altcineva, fiindca ar duce la despartirea de
prietenii sau partenerii lor.
Cat ii priveste pe romani, acestia au avut si ei
legatura cu perele, avand chiar o zeita a pomilor fructiferi, numita
Pomona. In timpul romanilor se cunosteau 40 de soiuri de par comestibil.
Astazi, sunt cultivate in lume aproximativ 3000 de varietati, dintre
care trei sunt mai importante: para europeana, cultivata mai ales in
Europa si nordul Americii, para asiatica si para-mar, intalnita in zona
de est a Asiei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu