marți, 26 martie 2013

Legenda buburuzei - de Eugen Jianu

 
Au ieșit ghioceii albi, brândușele galbene și toporasii albăstrii. Albinele își deretică stupul; că mâine or să iasă la treabă. Mieii zburdă pe pajiștile abia dezgolite de nea. În ogradă, găinile scurmă și cotcodăcesc. Toată lumea are treabă; nimeni nu stă degeaba. Mângâiată de soare, buburuza cea mică și roșie a ieșit și ea din crăpăturile scoarței copacului unde a stat pitită până atunci. A făcut ochii mari și s-a uitat în jur. Așa cum stătea pe scoarța cenușie a copacului, părea o fărâmă dintr-o piatră prețioasă roșie. Avea și scăpări de rubin când vreo rază o mângâia pe spate.

Buburuza s-a întristat.

- Ce mică și neînsemnată sunt. Toate în jurul meu au un rost, numai eu nu.
Nimeni nu mă bagă în seamă! zicând acestea și-a desfăcut larg aripile lăsându-le purtată de-o boare de vânt. Așa a ajuns pe prispa unei case, iar de acolo pe mâna unui copil care se juca.

- Bunicule, s-a bucurat copilul, uite o buburuză. Ce gâză micuță și drăgălașă, i-o fi frig... Dar de acuma, gata! Nu te mai necăji, buburuzo. Am să te încălzesc eu! Și co­pilul a ridicat încetișor mâna către soare și-a mângâiat cu drag stropul roșu care îi înflorea în palmă. Apoi a suflat încetișor asupra-i.

- Hai du-te, buburuzo! încălzește-te la soare!

Atunci a înțeles și buburuza că, mică și neînsemnată cum e, are și ea un rost pe lumea asta. E cea dintâi gâză care se arată primăvara. E, cum s-ar zice, o vestitoare curajoasă.

 Să nu uitați că sunteți importanți și valoroși! Și să nu lăsați pe nimeni să vă facă să credeți altceva! 
O zi minunată, plină de frumos! ツ
✿‿✿
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu