vineri, 5 aprilie 2013

Pământul sub tălpile ei, de Salman Rushdie

Un citat care sa va indemne sa cititi acest frumos roman.

„Întreaga-mi viață am adorat-o. Ce voce de aur, câtă splendoare. Cum mă înălța, cum mă adeverea, și-i veneram pământul de sub picioare.
Acum nu mai sînt sigur de nimic, albul e negru, frigul dogoare; căci ce am venerat iubirea mi-a luat, răpită de pământul de sub picioare.
Era pământul meu, muzica, drumul, a vieții cărare, cerul în strălucire, singura mea iubire, era pământul de sub picioare.
Coboară lin pe drumul tău întunecat, coboară sub pământ, te voi urma și eu curând, voi regăsi tot ce mi-e sfânt.
Îngăduie-mi să te iubesc, dă-mi voie să te izbăvesc, să te călăuzesc sub soare. Revino la iubire, revino la simțire, revino la pământul de sub picioare.” 


Romanul, publicat in 2000, este construit pe fundalul fascinant al mitologiei hinduse, cu largi incursiuni in magia folclorului indian, in vraja Orientului. Pe acest fundal de „O mie si una de nopti”, se tese o poveste vibranta de dragoste – integrabila in galeria legendarilor amanti din literatura –, plasata insa in lumea cintaretilor rock, indieni, englezi si americani. Un amalgam ametitor intre lumea ultramoderna a muzicii si cultura hindusa, cu zeii, miturile si conceptele ei. „O naratiune fabuloasa, incandescenta, plina de spirit – intr-un cuvint: remarcabila. In acest al saptelea roman al lui Rushdie, toate granitele se estompeaza: cea dintre culorile pielii, dintre viata si moarte, dintre Orient si Occident, dintre imaginatie si realitate. O carte despre faima, despre dragostea care invinge moartea, despre coruptie si realitati alternative, despre anii ’60 si anii ’90, depre mituri si catastrofe. Un «Ulise» al rock’n’roll-ului.” (The Independent)
Despre Pamintul de sub talpile ei, Salman Rushdie declara: „Mitul lui Orfeu este asemenea unui triunghi al artei, iubirii si mortii. Un mit pentru epoca noastra intunecata: mitul unui pamint nesigur, care ne trosneste sub picioare, deschizindu‑si falcile pentru a ne inghiti cu totul. O societate care a devenit cruda, superficiala, lacoma, bigota, desarta. Si, in mijlocul acestei lumi, jelim o generozitate pierduta, incercind sa intelegem – si sa aratam – care este aceasta. Un mit al dragostei ca neasteptata si coplesitoare des­coperire a pamintului solid de sub picioa­rele noastre tremuratoare”.
http://www.polirom.ro/catalog/carte/pamintul-de-sub-talpile-ei-2883/

 

✿‿✿

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu